Bij elke bijzondere handeling gaat het denken aan het doen vooraf.
Bij het handelen van klassen of massa’s blijkt de betekenis van het handelen pas achteraf.
Hier gaat de daad vooraf aan het begrip.

Theo Maassen (1891-1974)

  1. Home
  2. /
  3. Brochures D&G
  4. /
  5. Beschouwingen over geld en...

Beschouwingen over geld en goud

Beschouwingen over geld en goud is oorspronkelijk verschenen als een serie artikelen in de eerste jaargang (in 1965) van Daad & Gedachte en is geschreven door Theo Maassen (1891-1974). In 1973 hebben wij deze artikelen als brochure uitgegeven, omdat zij een belangrijk, zij het niet echt eenvoudig onderwerp behandelen. In 1990 is een tweede druk gevolgd, waarop deze uitgave is gebaseerd.

Met het verstrijken van de jaren is het belang van dit onderwerp niet kleiner geworden; wel zijn de beschouwingen van de ‘hooggeleerde economen’ alleen maar warriger geworden. De verklaringen en ‘oplossingen’ die zij aandragen voor de meest recente crisis, spreken elkaar voortdurend tegen: zij hebben over het algemeen geen flauw idee van wat er aan de hand is (behalve dat de sociale voorzieningen moeten worden afgebroken en de lonen niet mogen stijgen).

Omdat wij vinden dat deze brochure nog steeds veel verheldering brengt in deze zaken, publiceren wij hem hier nogmaals ook al zijn de voorbeelden die de auteur geeft waarschijnlijk niet meer voor iedereen even bekend.